Avui, un conte: El rei, el cirurjà i el sufí.

Conten que fa molts anys, un rei de Tartària passejava per un dels molts camins del seu regne, acompanyat d'alguns dels seus nobles, quan es trobà amb un sufí errant, que digué:

-  Donaré un bon consell a aquell que em pagui cent monedes.

El rei s'autrà i digué:

-  Diga'm, quin és aquest consell tan bo que em donaràs a canvi de les cent monedes?

-  Senyor.  - Respongué el sufí - ordena que m'entreguin les monedes i jo et donaré el consell de seguida.

El rei ordenà que li donessin les monedes al sufí i expectant, parà bé l'orella per escoltar aquest consell tan extraordinari que estava a punt de ser-li revelat.  El sufí, un cop  tingué les monedes, li digué al rei:

-  Aquest és el meu consell: mai comencis res sense que hagis reflexionat bé quin serà el final d'allò.

Davant d'aquests mots, els nobles i tota la gent que es trobava present allà esclafiren a riure i comentaren que el sufí havia estat molt llest en demanar-li al rei, les monedes per avançat.  Però el rei digué:
-  No teniu cap motiu per riure.  Aquest home m'ha donat un excel·lent consell.  Ningú ignora que hauríem de reflexionar bé les coses abans de fer-les.  Malgrat això, no ho acostumem a fer i les conseqüències que en patim som nefastes.  Valoro molt el consell d'aquest savi.

Des d'aquell dia, el rei decidí tenir present aquell consell i, fins i tot, ordenà que l'escrivissin a les parets del seu palau,  i també, va fer gravar aquestes paraules a tota la seva vaixella de plata.

Dies més tard, un alt càrrec del rei planejà l'assassinat del rei i sobornà al cirurjà del regne amb la promesa de nomenar-lo primer ministre si li clavava una agulla enverinada al monarca.

Quan arribà el moment d'injectar-li una injecció al rei, aquest tenia una gerra de plata a la seva tauleta de nit i va ser així que el cirurjà veiè les paraules que hi havia gravades: "Mai comencis res sense que hagis reflexionat bé quin serà el  final d'allò."

Va ser llavors que el cirurjà s'adonà que, si el qui li havia encarregat la missió de matar el rei per ocupar ell aquest càrrec, el primer que faria seria matar-lo a ell també perquè així no l'hauria de compensar i, a més a més, es desfaria de l'únic testimoni de la seva traició.

El rei, en veure la cara neguitosa del cirurgià li preguntà què li passava i aquest li ho explicà tot.   Van aconseguir arrestar el traïdor i llavors el rei feu  cridà totes les persones que eren present quan el sufí li donà el consell i els hi digué:

-  Encara us en foteu del consell que em donà el sufí?