Grup del Llibre - El club de lectors dels Països Catalans




Vull dedicar el meu primer missatge blocaire del 2009 al "Grup del Llibre - El club de lectors dels Països Catalans".
Recordo com si fos avui (tot i que només han passat uns 28 anys!) com vaig conèixer l'existència del Grup del Llibre. Va ser llegint la revista que publicaven uns companys meus a l'Institut Sant Josep de Calassanç de Barcelona, en allà hi havia un anunci a peu de pàgina d'aquesta entitat.
Em va arribar a les mans en el moment just en el que jo acabava de descobrir que pertanyia a una cultura viva que tenia una literatura amb un passat exemplar, un present enriquidor i un futur esperançador. I, és clar, m'hi vaig associar de seguida.
Per aquells anys tenien la seu situada a un pis del carrer València (tocant als Encants Nous) de Barcelona i a mi m'enamorava anar-hi. Creuar la porta d'aquell pis era entrar en un món encantador, ple d'espais per explorar. El tracte era tan familiar que em podia passejar per tots aquells racons triant i remenant llibres fins a trobar els que m'emportaria (decisió sempre difícil i supeditada a la butxaca).
Ara, després d'haver estat uns quants anys al barri de Vallcarca, són al carrer Canuda número 6, al mateix edifici on hi ha l'Ateneu Barcelonès. És una botiga, que té una situació més privilegiada que la que tenia abans i me n'alegro perquè per a mi és tota un fort referent per a la cultura del nostre país, tot i que jo encara trobo a faltar aquell pis vell de l'Eixample.
El Grup del Llibre va néixer durant els darrers anys de la Dictadura, gràcies a la iniciativa i als diners d'un grup de gent que creia en la cultura i el futur del seu país i que no han tingut el reconeixement institucional que es mereixen.
Des d'aquí aquest petit homenatge i el meu gran agraïment.
Ah! Encara que ja no siguin al pis del carrer València jo continuo posant el nas per tot arreu i continuo remenant i triant llibres com en els vells temps i també continuo supeditant les meves adquisicions a la butxaca.

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

tot suport a la promoció del llibre en català és necessària i ben rebuda.

Janet ha dit...

Sí, Jesús, i més una entitat com la del Grup del Llibre que porta tants anys treballant per la cultura del nostre país.

Una abraçada,

Janet