¿Autovia a Campredó?



En dos dels blocs ebrencs que visito, “La Marfanta” i “Lo barber”, he trobat un missatge que reprodueix una carta signada per Jordi Caballer Valls en nom de l’Associació Campredó Jove.
Jo la copio també al meu bloc perquè em vull afegir a la denúncia que fa l’esmentada carta. Considero indignant, intolerant i exasperant que el Ministeri de Foment d’un país suposadament democràtic, suposadament europeista, suposadament progressista hagi presentat un projecte per a fer una autovia que parteixi en dos un territori talment com si hi hagués passat un terratrèmol i una part quedés en una banda de l’esborany i l’altra part a l’altra, sense menystenir l’impacte mediambiental que la construcció d’aquesta autovia suposaria.
Un altra vegada les terres del sud es troben amb els fantasmes de la destrucció, de l’especulació, del fer matusser i groller dels manaires de torn.
Espero que el poble de Campredó pugui salvar-se d’aquesta aberració.
Molts ànims i endavant!!

Sembla mentida que la història es torni a repetir! Som campredonencs i ens estimem el nostre poble, encara que legalment se’l consideri “pedania” de Tortosa. La ciutat hauria de vetllar per tots els ciutadans que hi formen part, malgrat que malauradament per nosaltres no ho ha fet mai. Ja n’hi ha prou, fa massa anys que ens anem trobant amb obstacles i cada cop són més i més irritants. Els fets es remunten a l'any 1969, amb l’aprovació del projecte per convertir part de les nostres terres en Polígon Industrial. Actualment tenim tota classe d’indústries, una gran varietat de contaminació i poca fidelitat als processos de reciclatge. Anys més tard, al 1990, ja farts de la situació, veïns de Campredó engeguen el procés segregacionista, tal i com havien fet altres poblacions com Deltebre, Camarles, etc. Tortosa, com era d’esperar, es va negar. “Millor mantenir la unitat del municipi” deien. I ens preguntem: millor per a qui? Va anar d’un pèl que ens posessin l’abocador intercomarcal de residus urbans, on s’havien de dipositar 60.000 quilos de brossa al dia. Gràcies a la Comissió Antiabocador i a la lluita popular es va poder evitar, no podíem permetre-ho de cap de les maneres. El benefici per a l’Ajuntament i la “pudor” per a Campredó. Durant la construcció de la famosa autovia, després de rebre alguna que altra queixa, van rectificar el projecte, ja que l’entrada al poble es convertia en una rotonda per accedir també al polígon i això comportava que els camions de gran tonatge i de materials tòxics passessin pel costat de les escoles i per dintre del poble. Actualment ens trobem en la creació del polígon Catalunya sud, envoltant la població de Campredó. S’han preguntat el que això significa? Per on hem de créixer nosaltres? I ara, per acabar-ho d’adobar, s’ha fet públic el projecte de la autovia de l’interior presentada pel Ministeri de Foment. Aquest preveu el pas de l’autovia pel mig de la zona d’horts entre Font de Quinto i Campredó, això suposarà la fragmentació i l’aïllament entre aquestes dues zones i un gran impacte paissatgístic, ja que està previst que passi a una alçada considerable. I què hem de fer? Només ens queda tornar a sortir al carrer i fer soroll, per reivindicar el nostre sentiment i aquesta gran injustícia.
Ànims campredonencs!!!! Jordi Caballé Valls, en nom de l'Associació Campredó Jove.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

L'Avi ha dit:

El trist d'això és que no tan sols passa a les Terres de l'Ebre, si no que passa arreu de Catalunya, per culpa d'uns polítics acomplexats i maldestres

Janet ha dit...

Sí, Avi, tens raó. El que passa és que la Catalunya sud té de tot: centrals nuclears, tèrmiques, macro-parcs eòlics, l'amenaça encara del PHN, el projecte de construcció d'un dipòsit de gas a Alcanar,...

El Xavier Garcia Pujades ha publicat un llibre titulat "Catalunya es revolta" on exposa comarca a comarca els projectes aberrants que hi ha en dansa i com la gent del territori s'ha anat agermanant amb diverses plataformes per fer-hi front.

A la introducció, en Xavier Garcia diu: "Les "revoltes" territorials que aquí s'expliquen són la conseqüència, corregida i augmentada, d'una democratització política incompleta i d'un model econòmic de creixement injust i injustificable, que han donat un escenari geogràfic marcat per la concentració demogràfica, la fragmentació ecològica i la inestabilitat territorial. (...) Entre els reduïts però potents sectors econòmics i empresarials que decideixen impunement el destí de les economies dels diversos territoris i una classe política governant que normalment justifica i beneeix els canvis en nom del "progrés", se situa aclarapada, desorientada i irritada una amplíssima capa social, l'estament mitjà encarregat de perpeturar el funcionament econòmic que ja no s'empassa les suposades bondats promeses per aquest model de creixement basat en les quantitats, més destructiu que realment productor de vida qualitativa".

En aquest llibre, l'autor posa damunt la taula els conflictes territorials que existeixen a les nostres comarques.

Catalunya es revolta
Xavier Garcia i Pujades
Angle editorial

Unknown ha dit...

Hola Janet,
Doncs ja he llegit el teu escrit i em sembla perfecte. I també ser que al Jordi Caballé no li farà res que ho hagis ficat, ja que també ho va enviar a tots els diaris de la província. Molta sort amb el teu bloc i endavant!
Si no et sap mal, el fico al meu com a bloc a visitar.

Janet ha dit...

Lo barber,

Moltes gràcies pel teu comentari i per afegir-me al teu bloc com a lloc a visitar.

Una abraçada,

Janet