Catalunya també té sud




Catalunya també té sud
Xavier Garcia i Pujades
Col·lecció De Llevant a Ponent
Flor del vent - Edicions

Temps era temps hi havia un llibre que reposava en un prestatge de la biblioteca "Ignasi Iglesias" de la vila de Sant Andreu a Barcelona.

Aquest llibre, "Catalunya també té sud" del periodista vilanoví Xavier Garcia i Pujades, fou la meva primera topada amb la situació territorial del meu país i, sobretot, amb el seu desequilibri resultat d'una industrialització accelerada; un degoteig constant de la marxa de la població agrària cap a les zones més industrialitzades; creixement desmesurat del Centre del país, fet que provoca una demanda molt gran d'energia, d'aigua i de primeres matèries, ...

A les terres del sud hi ha anat a parar tot allò que no es vol en cap altre lloc del país, començant pel fet d'haver de viure a prop de les centrals nuclears, passant pel Pla Hidrològic Nacional que pretenia trasvassar l'aigua de l'Ebre, els macroparcs eòlics i ara l'amenaça de la instal·lació d'un dipòsit de gas submarí a Alcanar.

El llibre es llegeix còmodament i, penso que és una eina molt important per entendre una miqueta més el que està passant al nostre país.
La gent del sud diu NO, que ja n'hi ha prou d'abusos i d'imposicions i haurien de tenir el suport de tot el territori. Em vénen al cap un fragment de la cançó d'en Raimon:
"No,
jo dic no,
diguem no.
Nosaltres no som d'eixe món".