"Collita de foc" de la Carme Meix

Ara ja fa unes setmanes que em vaig llegir el llibre "Collita de foc" de la Carme Meix, filla de Gandesa a la Terra Alta.
Em va agradar tant la història que ens explica l'autora com l'estil en que ho fa.
Us copio la sinopsi (de la pàgina de Cossetània edicions)
Aquesta és una història de gent aspra, com aspra era la vida de la pagesia en un moment històric particularment difícil, a finals del segle XIX i principis del XX.
Homes com Rafel Esplà, per als quals la terra ho és tot, hauran de viure la mort de les vinyes a causa de la fil·loxera, una plaga que els obligarà a arrencar i cremar tots els ceps, que volia dir cremar anys d’esforç, de suor, de perseverança. Moren les vinyes i moren les il·lusions i tot sembla convertir-se en cendra. Només l’esforç heroic, col·lectiu, gairebé èpic, farà ressorgir les vinyes, empeltades amb unes varietats noves i més resistents, vingudes de lluny: els ceps americans.
I amb la nova vinya renaixerà l’esperança. I un repte encara més gran: constituir cooperatives agrícoles que bastiran els esplèndids cellers coneguts com les catedrals del vi. I, mentre, les persones neixen i moren, s’estimen i s’odien, riuen i ploren, perquè, tot i les calamitats, el corrent de la vida mai no es detura.
Per si en voleu llegir un bocí:
Les dades del llibre:
Collita de foc
XVIII Premi Literari Vila d’Ascó 2006
Carme Meix
Cossetània Edicions