Presentació de “Cor de llop” de la Francesca Aliern a Barcelona


Dimecres el vespre vaig assistir a la presentació dels seus darrers llibres que feien, de manera conjunta, la Francesca Aliern i el Jesús Maria Tibau.

La presentació de “Cor de llop” anà a càrrec de l’autor teatral, en Nicasi Camps. Aquest ens recorda que la Francesca Aliern és una autora força prolífica, sobretot des de la publicació del seu llibre “Xerta, recull popular”, l’any 1995.

El Sr. Camps comentà que aquesta obra estava molt ben documentada (això és un treball habitual en l’obra de la Francesca Aliern).
Remarcà, també, que en la novel·la d’aquesta autora no només té importància el que explica, que la té; sinó el com ho explica. Amb el seu estil tan proper i entenedor.

Els moments històrics de “Cor de llop” es troben marcats per tres guerres: la de Cuba, la Primera Mundial i la del Marroc.

El fil conductor de la novel·la és un assassinat i un assassí que va quedar impune, malgrat que hi hagueren testimonis (que callaren per por). La impunitat li donà el fet de ser fill del metge del poble a més d’un dels més rics de la contrada.

Quan arribà el torn de la Francesca Aliern, aquesta ens comentà que es troba força còmode burxant el passant i que “Cor de llop” narra una història d’un assassinat que va quedar impune perquè l’assassí pertanyia a la classe benestant i l’assassinat a l’obrera.

L’autora ens explicà que des dels jutjats de Tortosa cridaren a declarar diversos testimonis, però, “curiosament” no feren anar a declarar el jove que havia comès l’assassinat.
Tots els testimonis foren alliçonats prèviament pels cacics del poble. Els homes que anaren a declarar eren treballadors, la feina dels quals depenia totalment de la que aquells els hi donaven. I això els tenia ben collats.

La Francesca Aliern ens comentà que a “Cor de llop” trobem una història del lluites de classe i de diferències socials.